فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال دهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1399)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیوا ابن یامینی* صفحات 5-16
    امروزه دو بخش مهم تولید و خدمت در اقتصاد جهانی با هم و در کنار هم ارزش آفرینی می کنند. در سال های دور، بخش تولید به منزله مهمترین بخش اقتصاد کانون توجه قرار گرفت و بدان پرداخته شد. علت اصلی این توجه را می توان در نوشته های آدام اسمیت یافت: "بهره وری این بخش بسیار بیشتر از سایر بخش هاست". از نظر اسمیت، فعالیت هایی "سازنده اند" که به تولید کالاهای مشهود منجر می شوند. سایر فعالیت ها "غیرسازنده" یا "غیرتولیدی اند"، حتی اگر برای رفاه افراد سودمند و ضروری باشند؛ زیرا کالاهای مشهود و صادراتی تولید نمی کنند. بنابراین، تولید مهمترین بخش اقتصاد تلقی می شد. همین چشم پوشی های محققان و کم اهمیت خواندن بخش خدمت سبب شد به این بخش مهم اقتصاد جهانی کمتر از بخش تولید اهمیت داده شود و مبانی این بخش تحت سلطه مفاهیم بخش تولید تعریف شود. از دهه 1980، افزایش تولید ناخالص داخلی کشورها غالبا برآمده از صنایع بخش خدمت بود. این موضوع سبب شد توجه محققان به بخش خدمت جلب شود و پژوهش های بیشتری در این خصوص صورت گیرد. "اقتصاد خدمت"، "جامعه پساصنعتی"، و "رشد بخش سوم" ازجمله اسامی ای هستند که به علت اهمیت این بخش پدید آمده اند. در این پژوهش سعی داریم با نگرشی ژرف به ادبیات و پایه های نظری این بخش که کاملا مجزا از بخش تولید تعریف شده است، تصورات اشتباه موجود مبنی بر قراردادن خدمت پس از تولید و در انتهای زنجیره تامین را ازبین ببریم و اهمیت این بخش مهم در اقتصاد جهانی را تبیین نماییم.
    کلیدواژگان: بخش خدمت، بخش تولید، اقتصاد خدمت، جامعه پسا صنعتی، رشد بخش سوم
  • سعید کاظم پوریان*، محمد شهبازی، محمدرضا تقوا صفحات 17-38
    فناوری های دفتر کل توزیع شده اخیرا توجه بسیاری را به خود جلب کرده است و زنجیره بلوکی، به منزله فناوری زیربنایی رمزارزها، کانون این توجهات است. از زنجیره بلوکی در حوزه های گوناگونی استفاده شده است، ازجمله رایانش ابری، رایانش مهوارهای، رایانش مرزی و اینترنت اشیا (IOT). بااین حال، این فناوری با محدودیت هایی مواجه است و قابلیت پشتیبانی از تراکنش های مکرر را ندارد. از سوی دیگر، پس از رایانش ابری و رایانش مهوارهای، رایانش مرزی نیز به منزله توانمندساز کلیدی برای بسیاری از فناوری های آتی مانند 5G، اینترنت اشیا و ارتباطات وسایط نقلیه با یکدیگر از راه اتصال منابع و همچنین خدمات رایانش ابری به کاربران نهایی ایفای نقش می کند و این منابع و خدمات را تا مرز شبکه گسترش می دهد. اما این فناوری اکنون با چالش هایی در حوزه مدیریت نامتمرکز و امنیت روبه روست. ترکیب زنجیره بلوکی و رایانش مرزی در قالب یک سیستم دسترسی و کنترل مطمین شبکه، ذخیره سازی و محاسبات توزیع شده در مرزهای شبکه و درنتیجه، مقیاس بزرگی از رورهای شبکه، فضای ذخیره سازی داده ها و محاسبه اعتبار را در نزدیکی مرز شبکه و از راهی امن فراهم می آورد. با وجود مزایای سیستم های حاصل از یکپارچه سازی زنجیره بلوکی و رایانش مرزی، پیش از پیاده سازی گسترده باید ارتقای مقیاس پذیری، خودسازماندهی، مدیریت منابع، یکپارچگی کارکردها و مسایل امنیتی آن ها مدنظر قرار گیرد. در این مقاله، برخی از پژوهش های صورت گرفته در حوزه سیستم یکپارچه متشکل از زنجیره بلوکی و رایانش مرزی بررسی می شود. همچنین، برخی جنبه های حیاتی یکپارچه سازی زنجیره بلوکی و رایانش مرزی شناسایی می شود. درنهایت، تاثیرات این یکپارچه سازی در کسب و کار بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: رایانش مرزی، زنجیره بلوکی، رایانش مهواره ای، اینترنت اشیاء، امنیت داده ها
  • فاطمه بادزبان، کورش رضایی مقدم*، مهسا فاطمی صفحات 39-50
    تاب آوری کارآفرینانه توانایی ایستادگی و غلبه سریع بر ناسازگاری ها و یکی از ویژگی های مهم شخصی در کارآفرینی است. تاب آوری فردی زنان کارآفرین روستایی در خلق یا ارتقای تاب آوری کسب و کارها و در پی آن جامعه روستایی موثر است. کارآفرینان تاب آور به جای مقاومت در برابر تغییر از آن استقبال می کنند و برای رسیدن به اهداف و مدیریت چالش ها ریسک پذیری و تحمل زیادی دارند. این تحقیق با هدف کلی واکاوی تاب آوری کارآفرینانه فردی زنان روستایی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق دربردارنده تمامی اعضای شرکت های مادرتخصصی حمایت از توسعه کشاورزی استان فارس است. این پژوهش با بهره گیری از روش های پیمایش و نمونه گیری تصادفی طبقه ای با تعداد نمونه 269 نفر انجام شده و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. تاب آوری فردی زنان مطالعه شده با مقیاس بین المللی سنجش تاب آوری فردی کانر دیویدسون (CD-RISc) بررسی شده است. بنابر نتایج پژوهش، تاب آوری فردی زنان روستایی استان فارس تقریبا زیاد است. مقایسه تاب آوری فردی زنان در سه شهرستان بررس یشده نشان می دهد که زنان کارآفرین مرودشت و شیراز به ترتیب تاب آوری فردی بالاتری به نسبت زنان شهرستان کارآفرین استهبان دارند. متغیرهای روحیه کارآفرینی، انگیزه کارآفرینی، خلاقیت و تعداد اعضای خانوار همبستگی معناداری با تاب آوری فردی زنان کارآفرین مطالعه شده دارد. براساس نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام، متغیرهای روحیه کارآفرینی، انگیزه کارآفرینی و تعداد اعضای خانوار به ترتیب پیش بینی کننده تغییرات تاب آوری فردی زنان اند. به منظور بهبود تاب آوری کارآفرینی زنان، رشد و ارتقای ویژگی های فردی آن ها امری ضروری است؛ از این رو پیشنهاد می شود آموزش هایی برای تقویت انگیزه، خلاقیت و روحیه کارآفرینی زنان روستایی درنظر گرفته شود. تقویت مهارت های زنان روستایی در زمینه تصمیم گیری، مدیریت استرس، تمرکز بر امور، کنترل احساسات و تفکر مستقل نیز کمک شایانی به بهبود تاب آوری آنان خواهد کرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، کارآفرینی فردی، زنان روستایی، فارس
  • فیروزه دوخانی، امیررضا اصنافی* صفحات 51-60
    در پژوهش حاضر، سعی شده با رویکرد متن پژوهانه به بحث درباره  بهره گیری از دگرسنجه ها در ارزیابی میزان استفاده از منابع اطلاعاتی در کتابخانه ها پرداخته شود. پژوهش حاضر از نوع مروری است و با استفاده از مطالعه، بررسی و تحلیل متون انجام شده است. استفاده از دگرسنجه در کتابخانه به تنظیم معیار مناسب به نسبت استفاده از محتوای دیجیتال و رسیدن به منابع هسته و خاص منجر می شود. این امر کتابخانه را برای دریافت کمک های مالی و بورس تحصیلی از سازمان های بین المللی برای پروژه های خاص محققان خود یاری می کند. گسترش دگرسنجه زمینه آگاهی محققان از تاثیر منابع علمی خود در داخل و خارج از سازمان را فراهم می کند و باعث می شود افراد از تاثیر منابع علمی در اطراف خود آگاه شوند. در این وضعیت، افزون بر اینکه کتابداران از فعالیت های علمی گروه های متعدد دانشگاه باخبر می شوند و می توانند دانشجویان را با خود همراه کنند، مدیریت کتابخانه گزارشی کامل از فعالیت های علمی برجسته محققان خود در فضای مجازی را به سازمان یا دانشگاه تابعه ارایه می کند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، منابع اطلاعاتی، کتابخانه ها، دگرسنجه
  • محسن اکبری*، مهرعلی همتی نژاد، ندا احمدپور، میثم مسعودی فر صفحات 61-74
    فرهنگ سازی و بهبود نرم افزارهای سازمان از عوامل مهم تاثیرگذار در بهبود فرایندهای سازمان است. سازمان ها به تجربه آموخته اند که بهبود فرایندهای سازمانی، به ویژه نرم افزارهای سازمانی، به مدیریت بهتر تغییرات سازمانی می انجامد و بر عملکرد سازمان تاثیری مثبت می گذارد. در پژوهش پیش رو، تاثیر اشتراک دانش در فرهنگ های گوناگون سازمانی، تاثیر اشتراک گذاری دانش در موفقیت فرایند ارتقای نرم افزار و چگونگی تاثیر حمایت مدیران در مسیر موفقیت بهبود نرم افزار بررسی می شود. این پژوهش از نظر هدف جزو تحقیقات توصیفی، پیمایشی و همبستگی است و به لحاظ تقسیم بندی بر مبنای نتیجه و کاربرد پژوهشی کاربردی به شمار می آید. برای بررسی تجربی الگوی این پژوهش از نرم افزار آماری SPSS 25 و حداقل مربعات جزیی پی ال اس استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش دربردارنده 220 نفر از کارکنان اداره گمرک بندرانزلی است که با فرمول مورگان 136 نمونه برای تجزیه و تحلیل انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که فرهنگ سازمانی گروهی با به اشتراک گذاشتن دانش تاثیری قوی تر و بهتر از فرهنگ سلسله مراتبی در موفقیت پیاده سازی نرم افزار می گذارد. همچنین، فرهنگ گروهی و فرهنگ سلسله مراتبی با موفقیت بهبود نرم افزار ارتباط دارند و حمایت مدیران سازمان موفقیت پیاده سازی نرم افزار را تضمین می کند. با بررسی های صورت گرفته مشخص شد که به اشتراک گذاری دانش بهبود نرم افزار میانجی فرهنگ گروهی و پشتیبانی مدیران ارشد سازمان در موفقیت بهبود نرم افزار است.
    کلیدواژگان: فرایند بهبود نرم افزار، فرهنگ سازمانی، اشتراک دانش، حمایت مدیریت برتر، موفقیت بهبود نرم افزار
  • شایان روحانی راد* صفحات 75-94
    در پی تحولاتی که با گسترش استفاده از اینترنت پدید آمد، از یک سو بانک ها و موسسات مالی سنتی دریافتند چاره ای جز پذیرش روند گذار ندارند، از سویی دیگر بحران مالی سال 2008 باعث نمایان شدن ناکار آمدی نظام بانک داری و سرمایه گذاری سنتی شد. به این ترتیب، فرصت مناسبی برای استارتاپ ها و فعالان حوزه فناوری فراهم شد تا وارد حوزه مالی شوند. در سال های اخیر نیز فین تک یا فناوری مالی به پرطرفدارترین واژه در بازارهای اقتصادی جهان تبدیل شده است. سرمایه گذاران در ازارهای نوظهور، برای به دست آوردن جایگاه مناسب در پی دستیابی به نوآوری ها هستند. هرچند که هنوز فین تک برای رسیدن به موقعیتی مطلوب راه درازی در پیش دارد، اما این نوآوری مالی توانسته است نظر بسیاری از کشورها را به خود جلب کند. در این مقاله که با روش پژوهش کتابخانه ای انجام شده، تحولات، کاربردها، مزایا و معایب فین تک در ایران و جهان بررسی شده است.
    کلیدواژگان: فین تک، استارتاپ، کسب وکار، فناوری اطلاعات، بلاکچین
|
  • Shiva Ebneyamini * Pages 5-16
    There are two main sectors in the global economy: the manufacturing sector and the service sector. Over the years, the manufacturing sector became the most important sector of the economy and attracted attention. The main reason for this attention can be found in the writings of Adam Smith, who stated that "the productivity of this sector is much higher than others." In view of Smith, activities are "constructive" that lead to the production of visible goods. Other activities are unproductive, even if they are beneficial to people's well-being because they do not produce visible and exported goods. Thus, production was considered the most crucial part of the economy. The lack of attention from researchers and paying less attention to the service sector made this crucial part of the global economy less important than the production sector, and the principles of this sector were defined under the dominance of the concepts of the production sector. Since the 1980s, the GDP increase has often originated from the industries related to the service sector. This attracted researchers' attention to the service sector, and more research was conducted in this regard. Some terms, including "Service economics," "post-industrial society," and "the growth of the third sector," have emerged due to the importance of this sector. In this study, we attempt to eliminate the existing misconceptions about post-production services and paying less attention to the service sector than production in the supply chain with an in-depth look at the literature. We also try to explain the importance of the sector in the global economy.
    Keywords: service sector, manufacturing sector, service economy, post-industrial society, tertiary sector
  • Saeed Kazem Pourian *, Mohammad Shahbazi, Mohammad Reza Taghva Pages 17-38
    Distributed ledger technologies have recently attracted much attention, and blockchain, as the underlying technology of cryptocurrencies, is the focal point of this attention. Blockchain has been used in various domains, such as cloud, fog, and edge computing and Internet of Things (IoT). However, it is faced with some limitations and cannot support frequent transactions. Besides, edge computing, after cloud and fog computing, serves as the key enabler for many future technologies like 5G, IoT, and vehicle-to-vehicle communications by connecting cloud computing resources and services to the end-users and extends them at the edge of the network. At the same time, it is currently confronted with challenges in decentralized management and security. Incorporating blockchain and edge computing in one system can provide reliable access and control of the network, storage, and computation distributed at the edges. It provides a large scale of network servers, data storage, and validity computation near the end in a secure manner. Notwithstanding the benefits of integrated blockchain and edge computing systems, their scalability enhancement, self-organization, resource management, functions integration, and security issues need to be addressed before widespread implementation. This paper reviews recent studies about enabling the integrated blockchain and edge computing system. Several critical aspects of the integration of blockchain and edge computing are identified. Finally, some of the effects of this integration on the business are discussed.
    Keywords: Edge Computing, Blockchain, Fog computing, Internet of things, Data security
  • Fatemeh Badzaban, Kurosh Rezaei-Moghaddam *, Mahsa Fatemi Pages 39-50
    Entrepreneurial resilience is the ability to withstand adversity quickly and is one of the most important personal traits in entrepreneurship. The resilience of women entrepreneurs in rural areas effectively creates or promotes business resilience, and as a result, the rural society. Resilient entrepreneurs welcome change instead of resisting and are very risk-averse and tolerant in achieving goals and managing challenges. This research aims to analyze the resilience of rural women entrepreneurs. The study's statistical population includes all members of parent companies supporting the development of agriculture in Fars province. The study was performed using stratified and random sampling methods with a sample of 269 people. A questionnaire was developed to collect data. The Connor-Davidson Individual Resilience Measurement Scale (CD-RISC) was used to measure resilience. According to the study results, the individual resilience of rural women in Fars province is almost high. A Comparison of the individual resilience in the three cities of the study shows that women entrepreneurs in Marvdasht and Shiraz have higher individual resilience than women entrepreneurs in Estahban. The variables of entrepreneurial spirit, entrepreneurial motivation, creativity, and the number of family members have a significant correlation with women entrepreneurs' resilience. Based on the results of the Stepwise regression, entrepreneurial spirit, entrepreneurial motivation, creativity, and the number of family members can predict the changes in women's resilience. Improving individual characteristics is necessary to improve rural women's entrepreneurial resilience. Therefore, it is suggested that training should be considered to strengthen the motivation, creativity, and entrepreneurial spirit of rural women. Strengthening the skills of rural women in decision-making, stress management, concentration, emotional control, and independent thinking will also improve their resilience.
    Keywords: Resilience, Entrepreneurship, Individual, Rural Women, Fars
  • Fifoozeh Dokhani, Amir Reza Asnafi * Pages 51-60
    The present study intends to discuss the use of Altmetrics in evaluating the number of information resources used by libraries by a text-based approach. The present study is a systematic literature review using studying and analyzing and investigating texts. The use of Altmetrics in the library leads to an appropriate benchmark for the use of digital content and access to core and specific resources. This helps libraries to receive grants and scholarships from international organizations for their research projects. Altmetrics inform researchers about the impact of their scientific resources on the inside and outside the organization and make individuals aware of the impact of scientific resources around them. In this situation, not only are librarians aware of the scientific activities of various university groups, but they also can bring students with them. Library management can provide the affiliated organization or university with a complete report of the outstanding scientific activities of its researchers in cyberspace.
    Keywords: Social Networks, Information Resources, Libraries, Altmetrics
  • Mohsen Akbari *, Mehrali Hematinejad, Neda Ahmadpour, Meysam Masoudifar Pages 61-74
    Building organizational culture and improving organizational software are among the essential factors that influence organizational processes' improvement. Organizations have learned from experience that improving organizational processes, especially organizational software, can lead to better management of organizational change and has a positive impact on organizational performance. The present study examined the impact of knowledge sharing in various organizational cultures, the success of the software upgrade process, and how managers support software improvement. It is a descriptive, survey, and correlation study in terms of purpose. In terms of classification based on the result and application, it is an applied research. For the experimental investigation of the research model, SPSS 25 statistical software, and PLS partial minimum squares were used. The study population includes 220 employees of Bandar Anzali Customs Office, and its statistical population is 136 people based on Morgan's formula. The results show that group organizational culture has a more robust and better effect than hierarchical culture in the success of software implementation. Besides, group culture and hierarchical culture have a connection with software improvement success and guarantee the support of the organization's managers and software implementation. It was found that sharing knowledge is the key to improving group culture mediation software and supporting senior managers in the success of software improvement.
    Keywords: Software Improvement Process, Organizational Culture, Knowledge sharing, Senior Management Support, Software Improvement Success
  • Shayan Rouhani Rad * Pages 75-94
    Following the development of the Internet, traditional banks and financial institutions realized that they had no choice but to accept the transformation trend. Moreover, there was an excellent opportunity for startups and technology activists to enter the financial field. In recent years, fintech or financial technology has become the most popular term in the world's economic markets. Investors in emerging markets are looking to gain a foothold by innovation. Although FinTech still has a long way to reach the desired position, this financial innovation has attracted attentions from many countries. This study is a ibrary research and seeks to examine the developments, applications, advantages and disadvantages of FinTech in Iran and the world.
    Keywords: Fintech, Startup, Business, information technology, Blockchain